
انواع پروتز های دندانی
اگر در اثر پیری یا آسیب دندان هایتان را از دست داده اید، پروتزهای دندانی میتوانند راه حلی عالی باشند. این پروتز ها بصورت سفارشی برای افراد ساخته می شوند. با تکنولوژی روز، پروتز ها واقعی تر از همیشه به نظر می رسند. اگرچه عادت کردن به آن ها زمان می برد، اما تقریباً از نظر ظاهری شبیه دندان واقعی هستند.
انواع پروتز
دو نوع اصلی این پروتز ها بصورت پروتزهای کامل و جزئی تقسیم بندی می شوند همچنین در تقسیم بندی دیگری می توان آن ها را در دو دسته ثابت و متحرک قرار داد. پروتز های ثابت، مانند روکش، پل یا بریج دندان یا پروتزهای کاملی که با ایمپلنت پشتیبانی می شوند، معمولاً با چسب یا پیچ در جای خود محکم می شوند. نوع متحرک پروتزهایی هستند که به راحتی می توان آن ها را از دهان خارج کرد و در جای خود ثابت نیستند. این پروتز ها خود به دو نوع کامل و تکه ای (جزئی) تقسیم بندی می شوند. نوع کامل یا همان دست دندان، دندان های مصنوعی کاملی است که در صورت از دست دادن کامل دندان ها در دو فک یا فک بالا یا پایین استفاده می شوند. نوع تکه ای در صورت از دست دادن یک یا چند دندان استفاده می شوند.
انواع پروتز کامل
پروتزهای فوری:
نوعی از دندان مصنوعی هستند که به طور موقت و قبل از قرار دادن دندان مصنوعی دائمی استفاده می شوند. ضرورت استفاده از آن ها این است که وقتی دندان ها از لثه خارج شدند ظاهری ناخوشایند برای فرد ایجاد می کنند پس ترجیح داده می شود که تا زمان آماده شدن پروتز های دائمی از پروتز های فوری موقت استفاده شود. همچنین برای قرار دادن پروتز دائمی باید لثه بهبود پیدا کرده باشد و در طی مدت کشیدن یا از دست دادن دندان و قرار دادن پروتز دائمی لثه تغییر می کند پس بهتر است پروتز دائمی بعد از انجام این تغییرات قرار داده شود.
پروتزهای کامل معمولی:
این ها پروتزهای دائمی شبیه دندان های طبیعی خود فرد هستند. آن ها با دقت ساخته شده اند بطوریکه تا حد امکان طبیعی به نظر برسند و جایگزین های طولانی مدت و عملکردی هستند. این پروتز ها به راحتی از دهان خارج می شوند.
پروتزهای اوردنچر با پشتیبانی ایمپلنت:
در این پروتز ها از ایمپلنت برای حمایت از دندان مصنوعی بالایی و/یا تحتانی استفاده می شود. آن ها راحتی و ثبات بهتری را برای افراد استفاده کننده فراهم می کنند. به طور کلی، فک بالا نسبت به فک پایین بیشتر به ایمپلنت نیاز دارد.
انواع پروتز پارسیل یا جزئی
پروتزهای جزئی انتقالی متحرک:
این نوع پروتزها معمولاً پس از کشیدن دندان و به طور موقت در زمان بهبودی استفاده می شوند. هنگامی که بهبودی کامل شد، فرد برای پروتز دائمی آماده است. آن ها نسبتاً ارزان هستند.
پروتزهای متحرک جزئی (RPDs):
این نوع پروتز ها نسبت به بریج و ایمپلنت ارزانتر هستند اما ماندگاری طولانی تری دارند. آن ها از ویتالیوم ساخته شده اند.
پروتزهای جزئی ثابت:
همانطور که گفته شد شامل روکش، بریج و پل هستند که در جای خود ثابت می شوند.
مزایای داشتن دندان مصنوعی:
• عملکرد دندان ها را بازیابی می کنند.
• توانایی جویدن، صحبت کردن و گاز گرفتن را حفظ می کنند.
• زیبا هستند.
• اعتماد به نفس فرد را برگردانده و به شادی بیشتر فرد کمک می کنند.
• ماندگاری طولانی مدتی دارند.
• ممکن است به بهبود گفتار کمک کنند.